Kissan kuljettaminen ulkomailta ja vielä EUn ulkopuolelta ja kaiken päälle korkean raivotautiriskin maasta on... no helppoa ja nopeaa. Kiinasta tuotaessa aikaa prosessille pitää varata ainakin 4kk ja varautua useisiin eläinlääkärikäynteihin. Tarkat ja oikeat tiedot löytyvät kuitenkin Eviran sivuilta, mutta
yritin koota tähän tärkeimmät kohdat joita seurailin.
Kissa täytyy ihan ensin merkitä mikrosirulla! Ennen sirutusta otetut
rokotukset eivät päde Suomessa, eihän rokotetietoja voida muuten varmasti yhdistää tiettyyn eläimeen. Myös tatuointi käy, mutta siru taitaa
nykyisin olla yleisin käytäntö. Siru pitää ottaa virkaeläinlääkärillä ja varmistaa, että se on EUn hyväksymää mallia.
Rabies-rokote ja vasta-ainetestit, se vaikein vaihe:
- Kiinassa rabies-rokote ja näyte on otettava paikassa, joka on maan virallisesti hyväksymä, eli suomeksi siis virkaeläinlääkäri.
- Sitten odotellaan 30 päivää. Aikaisintaan 30 päivää rokotteen jälkeen voidaan ottaa näyte. Näytteen tutkimiseen hyväksytyt laboratoriot eri maissa löytyvät Eviran sivulta. Suomessa näytteen voi tutkia Eviran laboratoriossa.
- Kiinassa ei voida tutkia näytettä, joten se on lähetettävä esim. Suomeen testattavaksi. Huom. Näyte on joko kuljetettava henkilökohtaisesti tai kuriirilla, lentorahtina ei näytteitä hyväksytä. Jos haluaa kuljettaa näytteen henkilökohtaisesti näytteen ottoon mukaan kopio todistuksesta ja lentolipusta. Tosin tämäkään ei takaa että näytteen varmasti saa lennolle, kuten meille meinasi käydä Finnairin kieltäytyessä ensin. Pienellä neuvottelulla siitäkin selvittiin lopulta.
- Suomessa näytteen tutkimiseen menee noin kaksi viikkoa, mutta kuukausi kannattaa varata.
- Näytteenoton jälkeen on odotettava 3 kuukautta ennen kuin voi nousta koneeseen kissan kanssa.
Terveystarkastus korkeintaan 10 päivää ennen lentoa
- Tarkastetaan terveys, vasta-ainetestin tulokset, rokotukset ja madotukset
- Ekinokokkus-madotusta ei enää vuoden alusta alkaen kissoilla tarvita. Jee!
- EU:n ulkopuolella syntyneillä ei ole EU-muotoista lemmikkipassia, joten eläinlääkäriä pitää pyytää täyttämään tuontitodistus, jonka uusin (sekavaakin sekavampi) versio löytyy Eviran sivuilta. Ell tekee myös todistuksen lentokenttävirkailijoille, joka oli papereista kaikkein hyödyllisin. Paperit ovat valmiina 2 päivää ennen lentoa.
Tein muistaakseni eläinlääkäriin viisi reissua, joista osa tosin oli ilman kissaa noutamaan papereita. Lentoliput kannattaa varata hyvissä ajoin,
ihan varmuuden vuoksi, sillä kissapaikkoja ei kovin montaa yhdelle lennolle mahdu.
Harvemmin kyllä
lemmikit matkustavat mannerten välillä. Kissan kanssa kentällä sai paljon
huomiota ja erityisesti turvatarkastuksessa kun Naru piti ottaa
kuljetuslaukusta ulos, ihmiset ihmettelivät ja ihastelivat pientä
pörröistä matkustajaa.
Hei,
VastaaPoistaJa kiitos erittäin hyödyllisestä postauksesta! Itse puin samojen asioiden tiimoilla tällä hetkellä.
Osaatko sanoa suurpiirteistä summaa, kuinka paljon tähän prosessiin paloi rahaa kaikkineen?
Kiitos ja terkut Shanghaista!
-Hanna
Hei Hanna
PoistaKivaa että olet päättänyt tuoda kissan mukanasi. Valitettavasti en kirjoittanut muistiin kustannuksia ja nyt on jo päässyt unohtumaan. Shenpu Animal hospitalista voi varmaan tarkistaa hinnat sirutukselle, rokotukselle, verikokeen otolle ja paperien tekemiselle.
Jos muuten otat sirun Shanghaissa, varmista että se on oikeaa ISO standardia. Narun sirua ei voitu Suomessa lukea.
Mukavaa loppusyksyä Shanghaihin :)
Kahden kissan tuontia Thaimaasta Suomeen tässä selvitellään ja google löysi tämän blogin. Mikähän ongelma Finnairilla oli näytteen tuonnissa?
VastaaPoista